ОБОБЩЕННАЯ МОДЕЛЬ ДРУДЕ-ЛОРЕНЦА МАГНИТОАКТИВНОЙ ПЛАЗМЫ. МАГНИТТІ-БЕЛСЕНДІ ПЛАЗМАНЫҢ ЖАЛПЫЛАНҒАН ДРУДЕ-ЛОРЕНЦ ПІШІНІ - Baimbetov, F. B.; Davletov, A. E.; Kudyshev, Zh. A.; Nazarova, M. B. (Recent Contributions to Physics, 2017)
В данной работе рассматривается однокомпонентная электронная плазма, взаимодействием между частицами которой можно пренебречь, что соответствует модели Лоренца. На основе уравнения движения для электрона получено выражение для тензора диэлектрической проницаемости магнитоактивной плазмы, соответствующее обобщенной формуле Друде-Лоренца. Показано, что формула Друде остается справедливой при учете как эффектов поляризации плазменной среды, так и возникающих электрических токов, вызываемых коллективных движением электронов.Бұл жұмыста Лоренц пішініне (моделіне) сәйкес келетін, яғни бөлшектер арасындағы әсерлесуді ескермеуге болатын, біркомпонентті электрондық плазма қарастырылды. Электронқозғалысының теңдеуінің негізінде магнитті-белсенді плазманың диэлектрлік өтімділігінің тензоры үшін жалпыланған Друде-Лоренц формуласына сәйкес өрнек алынды. Друде формуласы плазмалықортаның поляризациялық эффектін есепке алғанда және электрондардың коллективті қозғалысының әсерінінен пайда болатын электр тоғында да әділетті болатыны көрсетілген.
Keywords: электронная плазма; формулa Друде-Лоренца; электрондық плазма; Друде-Лоренц формуласы