Энергиялары 22,4 Гэв/с Және 32 Гэв/с -тағы серпімсіз антипротон-протондық әрекеттесулеріндегі ұжымдық айнымалыларды зерттеу - Mamykenov, D.T.; Temiraliev, T. (Recent Contributions to Physics, 2016)
Бұл жұмыста импульстері 22,4 ГэВ/с және 32 ГэВ/с антипротон-протондық әрекеттесулердегі ұжымдық айнымалар арасындағы тәуелдік зертелінеді. Әрекеттесу жиындықтарының аннигиляциялық және аннигиляциялық емес арналарындағы адрондардың ағындылығын сипаттайтын 3 тобы үшін сферисити шамалары мен үлестік серпімсіздік коэффициентінің мәндері есептелініп, олардың тәуелділік графиктері тұрғызылған. Графиктерге талдау жасалып, сферисити мен үлестік серпімсіздік коэффициенті арасындағы тәуелділік анықталған.Үлестік серпімсіздік коэффициентінің таралуы аннигиляциялық емес әрекеттесулердеаймағында, ал аннигиляциялық әрекеттесулерде  аймағында шоғырланатыны анықталған. Әрекеттесулерде көбінесе сфериситидің үлкен мәндері тек үлестік серпімсіздік коэффициентінің үлкен мәндерінде байқалатыны және S сферисити таралуы мен максимумы сфериситидің жоғары мәндерінде қарай ығысады, сонымен қатар пайда болатын мезондар саны артқан сайын сферисити таралуы симметриялана түсетіні көрсетілген.
Keywords: Оқиға сфериситиі, үлестік серпімсіздік коэффициенті, ұжымдық айнымалылар