Галактикалар жиындарының масштабты-инварианттылығы - Zhanabaev, Z.Zh.; Ussipov, N.M. (Вестник. Серия физическая, 2019)
Астрофизикалық бақылауларға сәйкес Әлемнің ұлғаюы галактиканың қашықтығының уақыт бойынша өзгеру жылдамдығына пропорционалдылығымен сипатталады. Пропорционалдылық коэффициентінің мәні - Хаббл тұрақтысы шамамен 5% дәлдікпен бақылаулармен анықталады.Бұл жұмыста гравитациялық толқынның теңдеуі Эйнштейн теориясынан шығатын координатаға байланысты тербеліс теңдеуі түрінде алынды. Осы теңдеулер жүйесінің сандық талдауының нәтижелері алынды. Хаббл параметрінің әртүрлі мәндері үшін динамикалық жүйенің фазалық портреті алынып, аттракторлардың корреляциялық өлшемділігі анықталды. Әлемнің ұлғаюы скейлинг көрсеткішінің максимал мәнімен сипатталады, бұл сандық мәң біздің бұрынғы жұмыстарда теориялық түрде көрсетілген.
Keywords: гравитация; өлшемділік; аттрактор; фрактал; Хаббл