Мырыш оксидінің наноқұрылымдарына негізделген аскорбин қышқылының электрохимиялық сенсоры

Авторлар

  • Zh.U. Paltusheva Satbayev University, Қазақстан, Алматы қ.
  • L.V. Gritsenko Satbayev University, Қазақстан, Алматы қ.; Ашық түрдегі ұлттық нанотехнологиялық зертханасы – Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • Y.Y. Kedruk Satbayev University, Қазақстан, Алматы қ.
  • Kh.A. Abdullin Ашық түрдегі ұлттық нанотехнологиялық зертханасы – Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • М.B. Aitzhanov Ашық түрдегі ұлттық нанотехнологиялық зертханасы – Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • Zh.K. Kalkozova Ашық түрдегі ұлттық нанотехнологиялық зертханасы – Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

DOI:

https://doi.org/10.26577/RCPh.2023.v86.i3.06

Кілттік сөздер:

мырыш оксиді, графен оксиді, электрохимиялық биосенсор, химиялық тұндыру, аскорбин қышқылы, циклдік вольтамметрия

Аннотация

ZnO және ZnO - GO наноқұрылымды жартылай өткізгіш үлгілері ерітіндіден химиялық тұндыру әдісімен бөлме температурасында алынды. Жұмыста шыны көміртекті электродқа қолданылатын алынған наноқұрылымдардың көмегімен аскорбин қышқылының электрохимиялық ферментативті емес анықтамасы зерттелді. Өндірілген наноқұрылымды материалдардың морфологиясы мен құрылымдық қасиеттері электронды растрлық микроскоп пен рентгендік дифрактометрдің көмегімен талданды. Электрохимиялық қасиеттері бір арналы потенциостат-гальваностаттағы циклдік вольтамметрия және амперометрия әдістерімен зерттелді. Алынған электродтардың сезімталдығы әртүрлі сканерлеу жылдамдықтарында 0,3 мМ-ден 3 мМ-ге дейінгі фосфат-буферлік ерітіндідегі аскорбин қышқылының концентрациясы үшін есептелген. Осылайша, ZnO - GO үлгісінің сезімталдығы ZnO үлгісіне қарағанда төмен екендігі анықталды, бұл графен оксидінің диэлектрлік қасиеттеріне байланысты болуы мүмкін. Алайда, атмосферада күйдірілгеннен кейін ZnO-go үлгісінің сезімталдығы жоғарылады, бұл үлгідегі ақаулардың азаюына және үлгілердің меншікті бетінің ұлғаюына байланысты.

Зерттеулер 386 мкАМ-1 см-2 жоғары сезімталдығы бар модификацияланған ZnO-GO / GCE электродын шығарды, бұл қандағы, Тамақ өнімдеріндегі және дәрі-дәрмектердегі С витаминінің деңгейін анықтау үшін биосенсордың негізі ретінде пайдалануға мүмкіндік береді.

Библиографиялық сілтемелер

Y.C. Boo, Antioxidants, 11, 1663 (2022).

M. Sim, S. Hong, S. Jung, European Journal of Nutrition, 61, 447-459 (2022).

M. Feszterová, M. Mišiaková, M. Kowalska, Appl. Sci, 13, P. 3624 (2023).

T. Wu, Food Chem, 100, 1573–1579 (2007).

H.-M. Meng, X.-B. Zhang, C. Yang, H. Kuai, G.-J. Mao, L. Gong, Analytical Chemistry, 88, 6057–6063 (2016).

H. Chen, Q. Wang, Q. Shen, X. Liu, W. Li, Z. Nie, Biosensors and Bioelectronics, 91, 878–884 (2017).

H. Bi, C.M. Duarte, M. Brito, V. Vilas-Boas, S. Cardoso, P. Freitas, Biosensors and Bioelectronics, 85, 568–572 (2016).

S. Boonpangrak, S. Lalitmanat, Y. Suwanwong, S. Prachayasittikul, V. Prachayasittikul, Food Analytical Methods, 9, 1616–1626 (2015).

R. Zuo, S. Zhou, Y. Zuo, Y. Deng, Food Chemistry, 182, 242–245 (2015).

D. Li, X. Liu, R. Yi, J. Zhang, Z. Su, Wei G. Inorganic Chemistry Frontiers, 5, 112–119 (2018).

D.B. Tolubayeva, L.V. Gritsenko, Rec.Contr.Phys, 4, 29-37 (2022). (in Russ.)

N.F. Atta, A. Galal, et.al, Sensors and Actuators B: Chemical, 297, 126648 (2019).

N. Wongkaew, M. Simsek, et.al., Chemical Reviews, 119, P.120–194 (2018).

Y.Y. Kedruk, G.A. Baigarinova, et.al., Frontiers in Materials, 9, P. 869493 (2022).

J. Nithya, Journal of Biosensors and Bioelectronics, 2015, 1-9 (2015).

T. Dodevska, D. Hadzhiev, I. Shterev, Micromachines, 14, 41 (2023).

J. Xue, M. Xu, et.al., Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 628, P. 127288 (2021).

R.R. Sawkar, M.M. Shanbhag, S.M. Tuwar, K. Mondal, N.P. Shettiol, Catalysts, 12, 1166 (2022).

C.T. Altaf, T.O. Colak, et.al, Journal of Energy Storage, 68, 107694 (2023).

Kh.A. Abdullin, M.T. Gabdullin, et.al., Semiconductors, 50, 1010-1014 (2016).

Z.U. Paltusheva, Z. Ashikbayeva, D. Tosi, L.V. Gritsenko, Biosensors, 12, 1015 (2022).

S. Palanisamy, S. Cheemalapati, S.M. Chen, Anal. Biochem, 429, 108–115 (2012).

Zh.U. Paltusheva, N. Alpysbaiuly, et.al., Bulletin of the Karaganda university. Physics series, 2, 102-109 (2022).

H. Wang, Q. Pan, Y. Cheng, J. Zhao, G. Yin, Electrochim. Acta, 54, 2851–2855 (2009).

W. Geng, X. Zhao, W. Zan, H. Liu, X. Yao, Phys. Chem, 16, 3542–3548 (2014).

J. Chen, C. Li, G. Eda, Y. Zhang, W. Lei, M. Chhowalla, Chem. Commun, 47, 6084–6086 (2011).

R. Sha, A. Basak, P. Ch. Maity, S. Badhulika, Sensors and Actuators Reports, 4, 100098 (2022).

A. Z. Zainuri, N. N. Bonnia, et.al., 407, 2100372 (2023).

Жүктелулер

Жарияланды

2023-09-17

Шығарылым

Бөлім

Физика конденсированного состояния и проблемы материаловедения. Нанонаука